Professor Claes 60-årsfest

Det hade planerats och hållits möten och burits bord och stola, dukats och öppnats vindunkar, men allt i det tysta, så att festföremålet Claes inte skulle ha en aning om vad som höll på att hända den 29.11.2017. Litteraturvetenskapens professor fyller nämligen 60 år detta år, och då är det tradition inom ÅA att ordna fest för födelsedagsbarnet.

I många månader har festskriften Modernitetens uttryck och avtryck planerats och under festdagen fick Claes ta emot denna och hyllas av nära, kära, arbetskollegor och vi studerande. 

Grattis än en gång till Claes Ahlund!

 

Alla bilder är tagna av Miranda Eklund.

'

'

'

'

'

'

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips till gulisen av gamylen

Den här sommaren tror jag att jag har fått använda min vadderade jacka mera än min jeansjacka. Och redan nu, i augusti, börjar den vadderade kännas för kall! Sommaren har kort sagt inte varit den varmaste, men idag verkar solen åtminstone visa sig lite grann. Vilket är tur, eftersom det idag är första studiedagen för våra gulnäbbar!

För sisådär fem år sedan var jag själv en av dem som den här dagen upplevde Åbo för första gången. Även då sken solen, och jag var klädd i min coolaste skinnjacka. Den dagen var den jackan däremot alldeles för het. Vare sig mängden svett då berodde på solskenet eller att vi skyfflades omkring i hela campusområdet på bara några timmar, så var det en speciell dag. Hela första veckan var speciell. Däremot är det inte all den information som radades upp för oss som gett någon speciell inverkan. Det var alla nya ansikten man fick lära känna. Och såklart alla nya miljöer, den speciella stämningen. Pirret som ständigt låg i luften - alltid var det något nytt som skulle upplevas. Fast jag idag upplever mig vara långt ifrån mitt gulis-jag, så kan jag ändå ännu vara lika nervös för att gå på en sitz eller börja en ny kurs.

För att nu inte rabbla på allt för länge om varför gulisåret är en så rolig grej, ska jag istället gå över till det som är orsaken till att jag skriver det här. Mina år i Åbo, ända sedan den första dagen i skinnjackan till idag, har gett mig mycket. Jag har nu alltså insett att jag troligen har blivit den “kloka och erfarna” gamylen med alldeles för många anekdoter att berätta. Jag har blivit den person som känns igen på att ha för smutsig halare med alldeles för många märken (tack till den som beslöt att Prosas halare skulle vara mörkblå så att alla vinfläckar inte syns!).

 


Här följer några tips till Dig, gulnäbben i Åbo. Utan någon inbördes ordning, här kommer Tips från gamylen:

 

Föreningslivet. Ett tips som jag fick som gulis var att bli medlem i så många intressanta föreningar som möjligt. Åbo är fyllt av specialföreningar för studerande av studerande, så det finns helt klart något för alla. HÄR finns en lista på alla svenskspråkiga. De flesta föreningarna kräver att man betalar en liten medlemsavgift, så som studerande kanske man inte har möjlighet att bli medlem i allt. Däremot kan det löna sig att ändå hänga med i de mest intressanta föreningarnas händelser, eftersom de flesta är öppna för alla. Utöver de föreningar som utgår från studieinriktning (t.ex. Prosa) och intressen (t.ex. Pictura, Akademsika spexet, Florakören), så finns det fakultetsföreningar som speciellt riktar in sig på de studerande inom den fakulteten (för humanister är det HF som gäller, för naturvetenskap- och teknik är det KK, för hanken är det MK, osv...).

Utöver dessa föreningar finns också de som fokuserar på att nå ut över fakultetsgränserna, nämligen nationerna. Jag har själv varit aktiv i Österbottniska Nationen och rekomenderar verkligen att skaffa sig medlemska i valfri nation, speciellt om man som jag saknar att få bre på med dialekten under tiden i Åbo.

Under gulnäbbsakademin (14.9 i Kåren) har du en god chans att bekanta dig med specialföreningarna. Prosa kommer självklart vara på plats. Vi kommer ha specialpriser för alla nya gulisar! Så det bäst att du dyker upp, speciellt om du då ännu inte har hunnit skaffa Prosa-medlemskapet. Kom ihåg pengar eftersom det finns oootaliga snygga halarmärken och annat kul till försäljning.
 

Studentrestaurangerna. Vid det här laget hoppas jag att du vet att alla studerande får lunch för endast 2,60 vid studentrestauranger. Det här är en av de saker jag kommer sakna när min studietid är över. Maten är (oftast) långt ifrån den klassiska skollunchen och det finns alltid vegetariska alternativ. Kom ihåg att visa upp ditt studiekort eller kvitto över betald kåravgift. HÄR visas dagens lunch vid Kårkaféerna i Åbo. Utöver detta så får man också förmånligt kaffe, sallader och smörgåsar vid samtliga restauranger. Gado har även kvällsöppet med late lunch måndag till torsdag.

 

 

Studierna. Under första läsåret är studierna oftast mycket inriktade på huvudämnet. Du har många grundkurser, som åtminstone inom litt.vet. bygger på hur forskning inom litteraturvetenskap har nått fram till var ämnet är idag. Här lär du dig alltså grunderna som behövs för att du ska kunna utvecklas i studierna. Men sedan! Då börjar det roliga! Eftersom du då får börja ta mera spännande och intressanta kurser! Så håll ut! Och skriv ner tydliga anteckningar, som du helt klart kommer få användning av flera gånger i framtiden.


Våga säga nej. Du måste inte ta varenda kurs, gå på varenda sitz eller delta i varje evenemang. De flesta kurser och nästan alla sitzar återkommer årligen. Bli inte stressad om du tycker att det blir för mycket som du “måste” hinna med - du hinner nog sen. Hellre att göra några saker noga än att stressa igenom allt. Ett litet undantag i kursväg är just grundkurserna, som man faktiskt helst ska ta så fort man kan eftersom dessa krävs för att kunna ta mera avancerade kurser i framtiden.

 

Du måste inte vara bäst. Den här punkten knyter an till den tidigare. Under första studieåret på universitet är det oftast väldigt mycket som ska pluggas in på kort tid. Ofta är man inte heller van med att läsa så (sjukt) långa och invecklade texter. Du ska alltså inte känna någon press om du inte direkt får en fyra eller femma i kursbetyget. Det kommer i sinom tid.

Några personer som jag har diskuterat detta med håller med om att det är svårt att få toppbetyg under första studieåret. Dessa personer har sedan under senare år fått flera fyror och femmor, utan att för den sakens skull plugga mera. Orsaken till det här tror jag beror på att man längre fram i utbildningen har fått förståelse för hur studierna byggs upp och därmed har lärt sig gallra bort “onödig” information som getts under kurser. Studier på universitetsnivå är på en helt annan nivå än gymnasie- och yrkesskolestudier. Det tar alltså en tid att lära sig tänka i ett bredare perpektiv än enbart utgående från det som står i kursboken. 

Var inte en slashas. Även denna punkt hänger samman med de ovan. Studielivet består av två saker: studier + liv. Ingendera ska ta över den andra, så förutom att bara plugga, ska du även ta dig tid för annat. Däremot ska du inte tro att man bara kan vara en soffpotatis igenom hela universitetet heller. Det finns minimikrav, annars får du inom några år förvänta dig en ordentlig spark i baken. Så försök åtminstone få 45 studiepoängen per läsår för att få studiestöd. Allra helst ska du dock kamma in 55 sp så blir ÅA ännu mera nöjd över dig.

 

Du är aldrig fullärd. Än idag kan jag googla på sådant som jag helt klart fick information om under inledningsveckan av gulisåret. Allt kommer inte fastna i skallen, så man ska inte vara rädd att fråga någon. Ingen kommer döma dig för att du rycker dem i armen för att ställa en “dum” fråga. Snarare tror jag de flesta känner igen sig och gladeligen delar med sig av sin kunskap.

 

Sist och slutligen, några småtips.

Studiekortet kan användas på mångamånga ställen, oftast där man minst anar det. Frank-appen ger bra tips på var man får rabatter.

Sy fast halarmärkena direkt när du får dem. Annars blir det som med disken, de samlas på hög och blir bara mer arbetskrävande och ångestladdat med tiden. Förövrigt är min favoritsytråd björntråd.

Passa på att praktisera och/eller åka på utbyte om några år. Det blir minnen för livet och rader i CV:n.

Välj en specialförening som du vill satsa extra mycket på och ta på dig någon viktigare roll i den. På det sättet får du ytterligare ett perspektiv på studielivet och fler goda vänner. Man behöver inte ens ha någon officiell post, utan kan till exempel delta i en inventering vilka ofta ger bra belöning!

Skaffa en cykel. Bussar i all sin ära, men ibland (speciellt när det är oväder) är de opålitliga och det blir dyrt i längden. En cykel är däremot guld värd, men är imorgon spårlöst försvunnen utan ett ordenligt lås. Supertips: ett bra cykellås går inte att böja med händerna (det här är alltså ett dödsdömt lås).

Studie- och läsecirklar kan hjälpa mycket inför tenter. Inte bara lär man sig av varandra, man har också möjlighet att dricka kaffe och klaga över jobbiga teorier och metoder.

Arken sägs vara en labyrint. Jag har flera gånger tappat bort mig i huset och sprungit ut genom en dörr för att komma till en sida av huset jag inte ens visste existerade. Ungefär. Däremot är detta (tyvärr) inte Hogwarts, så trapporna flyttar åtminstone inte på sig. HÄR är en karta som jag har fått mycket nytta av.

Gå bibliotekets korta kurs om användning av e-material. Om inte tidigare, så senast när du planerar skriva kandidaten. Där lär du dig hur du kan använda hudnratals e-böcker, samt hur du kan bli bättre på att använda abo.finna.fi.


Det här blev långt, men långt ifrån allt. Hoppas att det här kan hjälpa åtminstone en gulnäbb en liten bit på vägen. Jag har säkert också tagit en hel del för givet i mina beskrivningar, så det är bara att lämna en kommentar eller mail till mig eller fråga er tutor Emma om det är något ni undrar över. I Studentkårens gulnäbbsguide finns det liknande tips, så ta även en titt på den.


Lycka till med studierna i Åbo, så hoppas jag att vi snart ses på något evenemang.

Ronja

Den nya styrelsen är redo! Är ni?

24 januari 2017 hölls Prosas årsmöte i litteraturvetenskapens utrymme. Den gamla styrelsen redogjorde för det gågna året 2016 och tackade för sig. En ny styrelse för året 2017 valdes.

 

Kära prosaiter och vänner,

Ett nytt år betyder klyschigt sagt nya möjligheter. I år håller vi i tyglarna :

Ordförande - Ronja Sandbacka

Vice ordförande - Emma Andersson

Sekreterare - Sofia Nordberg

Kassör - Rakel Hindersson

Vi är taggade och planerar redan årets kommande evenemang för fullt. Prosa är en liten men mysig ämnesförening som värnar om sina medlemmar. Styrelsen tar gärna emot förslag på evenemang. Skicka ett mejl åt någon av oss - vi bits bara ibland! 

Följ gärna med på vår presentationsrunda som pågår NU på vår Instagram, @prosaiabo. Varje vecka presenteras en styrelsemedlem. Ett mål i år är att uppdatera Instagram och bloggen oftare.

Vi är redo för verksamhetsåret 2017! Är ni? Bli medlem i Prosa - ni ångrar er inte.

Hälsningar med en bok och ett vinglas i hand,

Emma & co

 

 

 

 

 

 

 

Prosa

Ämnesföreningen Prosa är hemmet för dem som studerar litteraturvetenskap vid Åbo Akademi. Även du som gillar böcker bara sådär annars är välkommen.

 Vi älskar att få brev: prosa@abo.fi

 

Bli medlem

Här

 

Styrelse 2017

ordförande Ronja Sandbacka
/rsandbac@abo.fi
vice ordförande Emma Andersson
/ejanders@abo.fi
sekreterare Sofia Nordberg
/sofia.nordberg@abo.fi
kassör Rakel Hindersson
/rahinder@abo.fi

 

Följ oss

instagram

facebook